Ziarul de Duminică

Muzeele americane in criza

PLANETA ARTE / Muzeele americane in criza

1. Muzeul Guggenheim din New York; 2. Los Angles County Museum of Art (LACMA); 3. Indianapolis Museum of Art (IMA)

19.02.2009, 15:16 23

 

 
Mecenatul se subrezeste
Muzeul Guggenheim si-a redus cu 10% bugetul de functionare, Denver Art Museum se gandeste la o reducere de 15%, iar Los Angles County Museum of Art (LACMA) si-a inghetat fondurile de achizitie si a diminuat radical bugetele de calatorie ale echipelor sale de specialisti. Chiar daca muzeele bogate nu au fost scutite de criza, managerii lor se arata (inca) increzatori in capacitatea de a o traversa onorabil, fara sa trimita personal in somaj. Cu toate acestea, situatia este cat se poate de serioasa, pentru ca, de pilda, administratiile locale si regionale incearca sa-si rezolve propriile deficituri diminuand subventiile. Tot asa, mecenatul de intreprindere, cel de caritate si cel individual urmeaza, cat de curand, sa se prabuseasca la randul sau (cf. Wall Street Journal), valoarea bursiera a fundatiilor americane inregistrand o scadere de 200 de miliarde de dolari, in doar un singur an. Indicatorii cei mai nelinistitori ai situatiei actuale sunt insa, cum spuneam, fondurile de dotare aflate in cadere libera, fenomen ce va avea, pe termen lung, un efect pervers.
Endowment-ul Muzeului de arta din Indianapolis (IMA) a scazut de la 382 de milioane de dolari la inceputul lui 2008, la 293 de milioane la sfarsitul lui noiembrie. In acelasi interval, investitiile Institutului de Arta din Minneapolis au scazut de la 193 la 153 de milioane de dolari. Despre aceasta conjunctura, Maxwell Anderson, directorul IMA, afirma: "Din experienta mea, va pot spune ca filantropia nu va avea de suferit". Dean Monroe, directorul Peabody Essex Museum din Salem, vede in schimb doar partea goala a paharului: "S-a renuntat la foarte multe donatii in ultimele luni, asa incat ne asteptam la un climat filantropic complet schimbat in 2009." John Buchanan, director la Fine Arts Museum din San Francisco a observat si el semnele de slabiciune ale anumitor intreprinderi-mecena. "Panorama mecenatului s-a schimbat complet in ultimul trimestru al anului 2008. Multi dintre vechii nostri sustinatori au fost siliti sa-si examineze indeaproape prioritatile inainte sa poata merge inainte. Multe intreprinderi si-au redus numarul de receptii si de evenimente pe care, indeobste, le organizau in incinta muzeelor".
 

De-a v-ati ascunselea

Institutiile mari prefera sa-si ascunda starea financiara, din teama de a-i alunga pe filantropi. Realitatea e insa greu de ascuns, cata vreme pierderile sunt atat de mari. Multe muzee baga mana in fondul de endowment ca sa ramana pe linia de plutire, insa doar National Academy Museum din New York s-a hotarat, fatis, sa vanda opere din colectia personala (si antrenand, prin aceasta, masuri represive din partea Asociatiei directorilor muzeelor de arta americane).
Chiar daca actuala recesiune nu va stopa definitiv elanul de constructie al anumitor muzee, cu siguranta il va incetini sensibil. Saint Louis Art Museum, de pilda, dorea sa demareze lucrarile de extindere (dupa planul arhitectural al lui David Chipperfield) pe care le estima la 125 de milioane de dolari: proiectul este insa azi suspendat. Tot astfel se intampla si cu lucrarile de renovare si de extindere ale Muzeului de Arta din Cincinnati. LACMA si-a incetat lucrarile de renovare ale unuia dintre pavilioanele sale pana cand situatia financiara se va ameliora. Miami Art Museum inca ezita sa anunte data de deschidere a santierului pentru noua sa cladire, semnata de Herzog si de Meuron.
Cei mai afectati sunt insa cei mici. Libby Lumpkin, directoare a Muzeului de Arta din Las Vegas, a demisionat la inceputul acestui an, dupa ce consiliul de administratie i-a redus la jumatate bugetul pe 2009 si i-a pus in vedere ca trebuie luate in considerare demiteri de personal. Impovarat de deficituri, Muzeul American de Arta din Saint Paul, Minnesota, si-a inchis pur si simplu portile, iar municipalitatea doreste sa puna localul in vanzare. Pana atunci insa, colectia muzeala este disponibila doar unor imprumuturi.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO